11 Января 2018

ШЛЯХ УКРАЇНЦЯ ДО ПОЛЬСЬКОГО ГРОМАДЯНСТВА

Згідно з польським законом про громадянство, існують три способи набуття польського громадянства:
1) дитина, що має принаймні одного з батьків – громадянина Польщі – набуває громадянство автоматично,
2) воєвода може визнати іноземця польським громадянином, якщо виникнуть передбачені в законі передумови,
3) президент РП може іноземцю надати громадянство.
Перший спосіб досить очевидний, немає чого обговорювати.
Третім способом теж не слід займатися. Кожний іноземець (навіть з Судану чи Венесуели) має право подати заяву до президета. Не треба знати мови, можна нічого не знати про Польщу, цей варіант – для кожного. А для кожного, то насправді ні для кого. Через те, що в законі не передбачаються жодні вимоги, то побутує думка, що треба доказати свої зв’язки з Польщею.
У 2016 року було до президента подано 2736 заяв, українці подали 1431 і вони зайняли перше місце серед усіх заявників. На 2736, громадянство було надане 2306 особам (84%). Для українців відсоток «щасливців» склав 84%.
Постанови про надання громадянства (про відмову) президент не обґрунтовує, не можна її оскаржити, треба заплатити 219 злотих за заяву. Заяву треба подати до воєводи.
Воєвода може визнати іноземця (що склав спеціальний іспит з польської мови, вимога стосується лише до дорослих) громадянином Польщі, якщо іноземець:
1) безупинно перебуває у Польщі на основі дозволу на стале перебування (також статусу довгострокового резидента ЄС) не коротше 3 років, має джерело регулярного доходу і житло,
2) безупинно перебуває у Польщі на основі дозволу на стале перебування (також статусу довгострокового резидента ЄС) не коротше 2 років, якщо мінімально 3 роки одружений з громадянином Польщі,
3) є малолітнюю дитиною і перебуває у Польщі на основі дозволу на стале перебування (також статусу довгострокового резидента ЄС) і принаймні один з його батьків став польським громадянином а другий погодився на визнання дитини громадянином,
4) безупинно перебуває у Польщі не коротше 10 років, отримав дозвіл на стале перебування (або статус довгострокового резидента ЄС), має джерело регулярного доходу і житло,
5) безупинно перебуває у Польщі на основі дозволу на стале перебування отриманого у зв’язку з карткою поляка не коротше року.
Іноземець подає заяву до воєводи, коштує вона 219 злотих. Відмову можна оскаржити до міністра внутрішніх справ а згодом до адміністративного суду. Якщо заявник виконує всі вищезгадані вимоги, воєвода може відмовити іноземцю виключно через негативну рекомендацію спецслужб і поліції. Якщо такої негативної рекомендації немає, іноземець склав іспит з мови і перебуває у Польщі визначений законом строк, то воєвода не має права відмовити.